Copyright © 2020. All Rights Reserved

ПРОСТАТИТ-ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ЛЕЧЕНИЕ

8 март 2021
ПРОСТАТИТ-ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ЛЕЧЕНИЕ

Простатитът е възпаление на простатната жлеза, което се среща предимно във възрастта от 20 до 50 години. В последните години, вследствие на увеличаването на  средната продължителсност на живота, простатитът започва да се наблюдава и при по-възрастни мъже. Състоянието е най-често свързано с прекарана инфекция-възпаление на пикочния канал (катар), ангина, грип, пневмония, възпаление на жлъчния мехур и др., но може да възникне и в резултат на травма на таза. Липсата на движение, простудата, злоупотребата с алкохол, венозният застой в малкия таз и запекът благоприятстват развитието на възпаление на простатата. Заболяването може се проявява остро и хронично.

 

Остър простатит

Първоначално болните се оплакват от по-често уриниране и парене в пикочния канал, което се усилва през нощта. Те имат неприятни усещание и тежест в слабините, в правото черво, понякога съпроводено с болезнено изхождане.

При обективното изследване простатната жлеза се намира леко уголемена и болезнена.

Когато възпалението обхване цялата жлеза, клиничната картина е много по-бурна. Налице е обща отпадналост, липса на апетит, висока температура до 40°С с втрисане, болезнено уриниране, което при някои от болните може да се прояви с частична или пълна задръжка на урината. Езикът е сух, пулсът и дишането са ускорени. При ректално туширане простатата е силно уголемена, с гладка и опъната повърхност, силно болезнена. В началото урината е чиста, но когато възникне пробив на гнойника в пикочния мехур, тя става мътна. Диагнозата на острия простатит не е трудна. Тя се поставя във основа на оплакванията на болния и резултатите от изследванията на простатната жлеза, простатния секрет, кръвта и урината.

Лечението на болните с остър простатит трябва да продължи до пълното им излекуване. Освен това трябва да се провежда и лечение на причината за неговото възникване, това най-често са инфекциозни огнища, разположени на друго място в организма или възпалителни заболявания на пикочната система.

Когато лечението се провежда навреме и правилно, острият простатит бързо отшумява. В противен случай, освен че може да стане хроничен, са възможни и усложнения с образуването на абцес.

 

Хроничен простатит

Хроничният простатит е едно от най-разпространените урологични заболявания, от което боледуват предимно мъже в млада възраст. В повечето случаи хроничното възпаление на простатата представлява последствие от острия простатит, но може да се развие и първично. Появява се най-често след възпаление на пикочния канал или пикочния мехур, причинено от обикновената бактериална флора, но може да се дължи и на друга инфекция (хламидиална или трихомониална). От допълнителните причини най-голямо значение имат различни видове манипулации като цистоскопия, катетеризация на пикочния канал), прекарани в миналото или в момента тромбофлебити, хроничен запек и др.

Болните с хроничен простатит могат дълго време да нямат оплаквания и заболяването да се открие случайно, защото в клиничната картина липсват бурните прояви на острия простатит. Първоначалните симптоми включват болки в областта на седалището, които се разпространяват към слабините; чувство на тежест и натиск в областта на перинеума, понякога се наблюдават смущения в уринирането. При по-голяма част от болните се наблюдава обща отпадналост, бърза умора, нарушаване на съня. Най-често страдащите са потиснати, имат периодично или постоянно главоболие, нарушения в половите функции. Макар и по-рядко симптоми могат да бъдат и болки в областта на тестисите, правото черво или кръста. Диагнозата отново се поставя на база на изследване на простатния секрет. Лечението на хроничния простатит е трудна и отговорна задача, изисква време и трябва да започне от огнищата, станали причина за появата и поддържането на възпалителния процес в простатната жлеза.

Профилактиката на хроничния простатит се състои в навременното лечение на заболяванията, които могат да станат причина за появата и развитието му. От тях най-голямо значение имат възпалителните заболявания на пикочната система, застоят на урината, запекът и др.

 

Добро решение при диагностициран простатит е към медикаментозното лечение да се приемат допълнително и билки, които действат диуретично и насърчават, и подпомагат функцията на простатната жлеза. Изключително подходящи са ветрогонът и копривата. Тези две билки плюс аминокиселината Глицин, Витамин В5, Цинк и Селен се съдържат в хранителната добавка „Просталек“-доказано допринася за нормалното функциониране на простатата, подкрепя дейността на отделителната система и подпомага уринирането, и поддържа хормоналния баланс и сексуалната активност на мъжа.

 

 

 

ПРИРОДНО ТРИО ПЕЧЕЛИ БИТКАТА С БЕЗСЪНИЕТО

Освен така важният за заспиването Мелатонин, в „Релаксзон“ се съдържат още две изключително ценни съставки: Магнезий и Гама-аминомаслена киселина /ГАМК/. Магнезият подпомага дейността на централната нервна система, а ГАМК е незаменима аминокиселина, която сваля напрежението и възпрепятства прекомерното изгаряне на нервни клетки.

прочети още
БЕЛТЪЧИНИ-ВЕЩЕСТВАТА, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕМ

Протеините трябва да се приемат ежедневно, тъй като складове и резерви за белтъчини в човешкия организъм няма.

прочети още
СВЕТОВНА ИНОВАЦИЯ В ПРЕДОТВРАТЯВАНЕТО И КОНТРОЛА НАД ДИАБЕТА

Натуралният екстракт „Глуцевия“ доказано намалява кръвната захар и липидните показатели до здравословни нива

прочети още
КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Широко разпространено е схващането, че винаги можем да получим всичко необходимо от храната, но това не винаги е напълно вярно. Често тялото ни „скрива“, че нещо му липсва и болестите, и състоянията, свързани с този недостиг, могат да се развият без видими симптоми. Едно от тези състояния е пролетната авитаминоза-нарушаване на нормалните жизнени процеси в организмам поради продължителното отсъствие на един или няколко витамина.

прочети още