Copyright © 2020. All Rights Reserved

ПРОСТАТИТ-ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ЛЕЧЕНИЕ

8 март 2021
ПРОСТАТИТ-ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ЛЕЧЕНИЕ

Простатитът е възпаление на простатната жлеза, което се среща предимно във възрастта от 20 до 50 години. В последните години, вследствие на увеличаването на  средната продължителсност на живота, простатитът започва да се наблюдава и при по-възрастни мъже. Състоянието е най-често свързано с прекарана инфекция-възпаление на пикочния канал (катар), ангина, грип, пневмония, възпаление на жлъчния мехур и др., но може да възникне и в резултат на травма на таза. Липсата на движение, простудата, злоупотребата с алкохол, венозният застой в малкия таз и запекът благоприятстват развитието на възпаление на простатата. Заболяването може се проявява остро и хронично.

 

Остър простатит

Първоначално болните се оплакват от по-често уриниране и парене в пикочния канал, което се усилва през нощта. Те имат неприятни усещание и тежест в слабините, в правото черво, понякога съпроводено с болезнено изхождане.

При обективното изследване простатната жлеза се намира леко уголемена и болезнена.

Когато възпалението обхване цялата жлеза, клиничната картина е много по-бурна. Налице е обща отпадналост, липса на апетит, висока температура до 40°С с втрисане, болезнено уриниране, което при някои от болните може да се прояви с частична или пълна задръжка на урината. Езикът е сух, пулсът и дишането са ускорени. При ректално туширане простатата е силно уголемена, с гладка и опъната повърхност, силно болезнена. В началото урината е чиста, но когато възникне пробив на гнойника в пикочния мехур, тя става мътна. Диагнозата на острия простатит не е трудна. Тя се поставя във основа на оплакванията на болния и резултатите от изследванията на простатната жлеза, простатния секрет, кръвта и урината.

Лечението на болните с остър простатит трябва да продължи до пълното им излекуване. Освен това трябва да се провежда и лечение на причината за неговото възникване, това най-често са инфекциозни огнища, разположени на друго място в организма или възпалителни заболявания на пикочната система.

Когато лечението се провежда навреме и правилно, острият простатит бързо отшумява. В противен случай, освен че може да стане хроничен, са възможни и усложнения с образуването на абцес.

 

Хроничен простатит

Хроничният простатит е едно от най-разпространените урологични заболявания, от което боледуват предимно мъже в млада възраст. В повечето случаи хроничното възпаление на простатата представлява последствие от острия простатит, но може да се развие и първично. Появява се най-често след възпаление на пикочния канал или пикочния мехур, причинено от обикновената бактериална флора, но може да се дължи и на друга инфекция (хламидиална или трихомониална). От допълнителните причини най-голямо значение имат различни видове манипулации като цистоскопия, катетеризация на пикочния канал), прекарани в миналото или в момента тромбофлебити, хроничен запек и др.

Болните с хроничен простатит могат дълго време да нямат оплаквания и заболяването да се открие случайно, защото в клиничната картина липсват бурните прояви на острия простатит. Първоначалните симптоми включват болки в областта на седалището, които се разпространяват към слабините; чувство на тежест и натиск в областта на перинеума, понякога се наблюдават смущения в уринирането. При по-голяма част от болните се наблюдава обща отпадналост, бърза умора, нарушаване на съня. Най-често страдащите са потиснати, имат периодично или постоянно главоболие, нарушения в половите функции. Макар и по-рядко симптоми могат да бъдат и болки в областта на тестисите, правото черво или кръста. Диагнозата отново се поставя на база на изследване на простатния секрет. Лечението на хроничния простатит е трудна и отговорна задача, изисква време и трябва да започне от огнищата, станали причина за появата и поддържането на възпалителния процес в простатната жлеза.

Профилактиката на хроничния простатит се състои в навременното лечение на заболяванията, които могат да станат причина за появата и развитието му. От тях най-голямо значение имат възпалителните заболявания на пикочната система, застоят на урината, запекът и др.

 

Добро решение при диагностициран простатит е към медикаментозното лечение да се приемат допълнително и билки, които действат диуретично и насърчават, и подпомагат функцията на простатната жлеза. Изключително подходящи са ветрогонът и копривата. Тези две билки плюс аминокиселината Глицин, Витамин В5, Цинк и Селен се съдържат в хранителната добавка „Просталек“-доказано допринася за нормалното функциониране на простатата, подкрепя дейността на отделителната система и подпомага уринирането, и поддържа хормоналния баланс и сексуалната активност на мъжа.

 

 

 

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Широко разпространено е схващането, че винаги можем да получим всичко необходимо от храната, но това не винаги е напълно вярно. Често тялото ни „скрива“, че нещо му липсва и болестите, и състоянията, свързани с този недостиг, могат да се развият без видими симптоми. Едно от тези състояния е пролетната авитаминоза-нарушаване на нормалните жизнени процеси в организмам поради продължителното отсъствие на един или няколко витамина.

прочети още
КАФЕ НА ГЛАДНО СУТРИН ПРИЧИНЯВА СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ

Спазването на режим на хренене създава възможност за ритмична дейност на храносмилателните органи. Нередовното хранене през различно дълги интервали или пък редовното приемане на различни по количество храни довеждат до нарушаване на ритмиката на отделяне на храносмилателните сокове с произтичащите от това вредни последици.

прочети още
МНОГОБРОЙНИ ПРИЧИНИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МАСЛО ОТ ШЕА

В продължение на векове маслото от Шеа се използва не само като козметична съставка, но и  като лечебен мехлем при болки в ставите, мускулни болки, натъртвания и навяхвания.

прочети още
КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА БЕЗСЪНИЕ?

Безсънието е често срещано разстройство на съня, което засяга милиони хора по света. Състои в трудно заспиване, многократни събуждания през нощта, прекалено ранно събуждане сутрин, чувство на умора след ставане от сън. Безсънието не само влияе на енергията ни през деня и настроението, но може да навреди на здравето, ефективността в работата, концентрацията и като цяло да влоши качеството на живот.

прочети още