Copyright © 2020. All Rights Reserved

МАСАЖЪТ ПОМАГА ПРИ АРТРИТ

9 март 2021
МАСАЖЪТ ПОМАГА ПРИ АРТРИТ

Масажът е общ термин, обхващащ различни техники и лечебни философии. Най-общо казано масажът е манипулация с ръце, понякога и с механични инструменти, приложени върху повърхността на тялото. Масажната терапия може да бъде релаксираща и успокояваща, или груба и интензивна, в зависимост от вида на масажа и търсения ефект. 

Доказано масажирането може да помогне за облекчаване на мускулно-скелетната болка и емоционалното изтощение от влошеното качество на живот, които за съжаление са обичайни при всички страдащи от хронично заболяване като артрита. Терапията отпуска напрежението в мускулите, повлиява мускулната скованост и спазмите, намалява болката и може да увеличи обема на движение на ставите.

Как ще се повлияе стардащият зависи най-вече от уменията, опита и квалификацията на практикуващия специалист.


Важно: Преди да направите какъвто и да е вид масаж, консултирайте се с лекуващия лекар, за да се уверите, че терапията е безопасна при Вашето здравословно състояние. След това споделете на масажиста, че имате артрит, и посочете конкретните стави, които са най-засегнати.  

 

Ето кои видове масаж могат да помогнат на страдащите от артрит:

 

Шведски масаж

Шведският е най-често срещаният вид масаж и включва продължително плавно поглаждане на мускулите и тъканите. Той има за цел да намали болезнеността и сковаността на мускулите и ставите, да намали безпокойството и да подобри кръвообращението. Терапевтите могат да регулират натиска според вашата чувствителност и обикновено използват масло или лосион. 

 

Дълбок тъканен масаж

Дълбокият тъканен масаж се фокусира върху манипулация както на горните, така и на по-дълбоките слоеве на мускулите и тъканите. Той е свързан с по-интензивен и по-силен натиск. Дълбокият тъканен масаж е предназначен за справяне със силно напрежение или болка в мускулите и съединителните тъкани. Преди да пристъпите към тази терапия трябва да сте наясно, че тя може да причини болезненост, така че може да е неподходяща за Вас. 

 

Масаж с горещ камък

Предлаган в много дневни спа центрове, масажът с горещи камъни включва поставяне на гладки, предварително загряти камъни на гърба. Горещите камъни изпращат успокояваща топлина към мускулите и тъканите, освобождавайки напрежението и насърчавайки релаксацията. Някои терапевти могат да използват както топли, така и студени камъни - за контраст или за различни лечебни цели (студените камъни обикновено се използват при възпален мускул в резултат на травма или упражнения).

 

Ролфинг

Ролфинг терапията представлява наместване на тялото в определени позиции и манипулиране на фасциалните тъкани. Ролфинг цели не само да облекчи болката, но и да подобри стойката на тялото и функционирането на ставите.

 

Шиацу

Шиацу е японска масажна техника, широко разпространена в света, но най-вече в САЩ. Шиацу терапевтите оказват натиск върху определени точки на тялото, използвайки пръстите и дланите в непрекъснати, ритмични движения. Подобно на други азиатски философии за масаж и лечение, се смята, че шиацу възстановява потока на чи, или здравословната енергия, в тялото. Не се използват масла и обикновено оставате напълно облечени по време на шиацу. 

 

Самомасаж

Когато времето или бюджетът ви не позволяват професионален масаж, понякога трябва да вземете нещата в свои ръце. Самомасажът е чудесен начин да се насочите към болезнените зони и да осигурите незабавно облекчение, когато и където имате най-голяма нужда.  

За самомасаж може да използвате ръце, кокалчетата на пръстите, лакти или масажни инструменти. Масажните инструменти могат да бъдат механизирани (с топлина или вибрации), а дори може да ползвате и подходящи неща от домакинството-тенис топка, точилка и др.

Масажирането на труднодостъпни области като гърба може да е трудно, но мускулите на шията, ръцете, дланите, раменете, бедрата и ходилата са изцяло достъпни за самомасаж.
Внимание: Не масажирайте стави, които са сериозно възпалени или подути, със зачервена кожа и спрете, ако изпитвате болка.

 

Как още може да си помогнете при артрит, вижте тук.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Широко разпространено е схващането, че винаги можем да получим всичко необходимо от храната, но това не винаги е напълно вярно. Често тялото ни „скрива“, че нещо му липсва и болестите, и състоянията, свързани с този недостиг, могат да се развият без видими симптоми. Едно от тези състояния е пролетната авитаминоза-нарушаване на нормалните жизнени процеси в организмам поради продължителното отсъствие на един или няколко витамина.

прочети още
КАФЕ НА ГЛАДНО СУТРИН ПРИЧИНЯВА СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ

Спазването на режим на хренене създава възможност за ритмична дейност на храносмилателните органи. Нередовното хранене през различно дълги интервали или пък редовното приемане на различни по количество храни довеждат до нарушаване на ритмиката на отделяне на храносмилателните сокове с произтичащите от това вредни последици.

прочети още
МНОГОБРОЙНИ ПРИЧИНИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МАСЛО ОТ ШЕА

В продължение на векове маслото от Шеа се използва не само като козметична съставка, но и  като лечебен мехлем при болки в ставите, мускулни болки, натъртвания и навяхвания.

прочети още
КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА БЕЗСЪНИЕ?

Безсънието е често срещано разстройство на съня, което засяга милиони хора по света. Състои в трудно заспиване, многократни събуждания през нощта, прекалено ранно събуждане сутрин, чувство на умора след ставане от сън. Безсънието не само влияе на енергията ни през деня и настроението, но може да навреди на здравето, ефективността в работата, концентрацията и като цяло да влоши качеството на живот.

прочети още