Copyright © 2023. All Rights Reserved

МАСАЖЪТ ПОМАГА ПРИ АРТРИТ

9 март 2021
МАСАЖЪТ ПОМАГА ПРИ АРТРИТ

Масажът е общ термин, обхващащ различни техники и лечебни философии. Най-общо казано масажът е манипулация с ръце, понякога и с механични инструменти, приложени върху повърхността на тялото. Масажната терапия може да бъде релаксираща и успокояваща, или груба и интензивна, в зависимост от вида на масажа и търсения ефект. 

Доказано масажирането може да помогне за облекчаване на мускулно-скелетната болка и емоционалното изтощение от влошеното качество на живот, които за съжаление са обичайни при всички страдащи от хронично заболяване като артрита. Терапията отпуска напрежението в мускулите, повлиява мускулната скованост и спазмите, намалява болката и може да увеличи обема на движение на ставите.

Как ще се повлияе стардащият зависи най-вече от уменията, опита и квалификацията на практикуващия специалист.


Важно: Преди да направите какъвто и да е вид масаж, консултирайте се с лекуващия лекар, за да се уверите, че терапията е безопасна при Вашето здравословно състояние. След това споделете на масажиста, че имате артрит, и посочете конкретните стави, които са най-засегнати.  

 

Ето кои видове масаж могат да помогнат на страдащите от артрит:

 

Шведски масаж

Шведският е най-често срещаният вид масаж и включва продължително плавно поглаждане на мускулите и тъканите. Той има за цел да намали болезнеността и сковаността на мускулите и ставите, да намали безпокойството и да подобри кръвообращението. Терапевтите могат да регулират натиска според вашата чувствителност и обикновено използват масло или лосион. 

 

Дълбок тъканен масаж

Дълбокият тъканен масаж се фокусира върху манипулация както на горните, така и на по-дълбоките слоеве на мускулите и тъканите. Той е свързан с по-интензивен и по-силен натиск. Дълбокият тъканен масаж е предназначен за справяне със силно напрежение или болка в мускулите и съединителните тъкани. Преди да пристъпите към тази терапия трябва да сте наясно, че тя може да причини болезненост, така че може да е неподходяща за Вас. 

 

Масаж с горещ камък

Предлаган в много дневни спа центрове, масажът с горещи камъни включва поставяне на гладки, предварително загряти камъни на гърба. Горещите камъни изпращат успокояваща топлина към мускулите и тъканите, освобождавайки напрежението и насърчавайки релаксацията. Някои терапевти могат да използват както топли, така и студени камъни - за контраст или за различни лечебни цели (студените камъни обикновено се използват при възпален мускул в резултат на травма или упражнения).

 

Ролфинг

Ролфинг терапията представлява наместване на тялото в определени позиции и манипулиране на фасциалните тъкани. Ролфинг цели не само да облекчи болката, но и да подобри стойката на тялото и функционирането на ставите.

 

Шиацу

Шиацу е японска масажна техника, широко разпространена в света, но най-вече в САЩ. Шиацу терапевтите оказват натиск върху определени точки на тялото, използвайки пръстите и дланите в непрекъснати, ритмични движения. Подобно на други азиатски философии за масаж и лечение, се смята, че шиацу възстановява потока на чи, или здравословната енергия, в тялото. Не се използват масла и обикновено оставате напълно облечени по време на шиацу. 

 

Самомасаж

Когато времето или бюджетът ви не позволяват професионален масаж, понякога трябва да вземете нещата в свои ръце. Самомасажът е чудесен начин да се насочите към болезнените зони и да осигурите незабавно облекчение, когато и където имате най-голяма нужда.  

За самомасаж може да използвате ръце, кокалчетата на пръстите, лакти или масажни инструменти. Масажните инструменти могат да бъдат механизирани (с топлина или вибрации), а дори може да ползвате и подходящи неща от домакинството-тенис топка, точилка и др.

Масажирането на труднодостъпни области като гърба може да е трудно, но мускулите на шията, ръцете, дланите, раменете, бедрата и ходилата са изцяло достъпни за самомасаж.
Внимание: Не масажирайте стави, които са сериозно възпалени или подути, със зачервена кожа и спрете, ако изпитвате болка.

 

Как още може да си помогнете при артрит, вижте тук.

КАК КОЛАГЕНЪТ ПОМАГА НА СТАВИТЕ?

Защо приемът на колагенови добавки е от изключително значение за здравето и дълголетието на ставите?

прочети още
10 НАЧИНА ДА СЪБУДИМ ИМУНИТЕТА

В сезона на грипа, вирусите и настинките имунната система на човек е поставена на изпит. Как да направим тялото ни по-устойчиво на вирусите? Може ли да подсилим организма без помощта на лекарствата?

прочети още
ПОДАРЕТЕ ЗДРАВЕ НА ОЧИТЕ СИ С 6 ПРИРОДНИ СЪСТАВКИ

„Визиозон“ съдържа всички важни за зрението ви ценни съставки, събрани в една уникална капсула. „Визиозон“ е всичко, от което се нуждаят вашите очи. Лесен за употреба и на достъпна цена. „Визиозон“  връща удоволствието от всичко, което винаги сте обичали да правите.

прочети още