Copyright © 2023. All Rights Reserved

КАК ДА НАМАЛИМ ВРЕДНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА СИНЯТА СВЕТЛИНА?

21 март 2021
КАК ДА НАМАЛИМ ВРЕДНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА СИНЯТА СВЕТЛИНА?

Светът днес до голяма степен разчита на употребата на смартфони, таблети, лаптопи и други технологии с дисплеи, които произвеждат големи количества синя светлина. Излъчването от екраните на тези цифрови устройства има неблагоприятно въздействие върху клетките на ретината и макулата.

Здравните специалисти са загрижени за възможните дългосрочни ефекти от прекаленото излагане на синя светлина, защото човешкото око не е привикнало към такова натоварване. Предната структура на окото (роговицата и лещата) са много ефективни в блокирането на UV лъчите и всъщност по-малко от 1% от UV лъчението от слънцето достига до ретината. От друга страна, практически цялата видима синя светлина преминава през роговицата и лещата и достига до ретината.

Затова ако прекарвате часове наред пред екраните, най-вероятно рано или късно ще почувствате дискомфорт в очите, дразнене, умора, главоболие или замъглено зрение.

 

Кои са източниците на синя светлина:

 • Флуоресцентни лампи;
 • LED осветление;
 • LED телевизори и дисплеи;
 • Компютърни монитори;
 • Лаптопи;
 • Смартфони;
 • Таблети.

 

Най-големият източник на синя светлина е слънцето. Въпреки, че количеството синя светлина, излъчвана от цифровите устройства, е по-малко в сравнение с това на слънцето, съществува голяма вероятност електронното излагане на синя светлина да бъде по-вредно, поради близостта и количеството време, прекарано пред дисплеите.

Синята светлина е от съществено значение и за поддържане на здравословен циркаден ритъм (цикъл сън-събуждане). Гледането на телевизия в леглото вечер, или използването на телефон/таблет може да затрудни заспиването. Само 2 часа излагане на синя светлина през нощта може да забави или дори да спре освобождаването на хормона на съня мелатонин. 

 

Ето какво може да направите, за да предотвратите или поне намалите вредното въздействие на синята светлина:

 • Ограничете времето пред екрана и правете чести почивки, за да си починат очите;
 • Избягвайте да седите пред телевизора/телефона/таблета поне 3 часа преди лягане;
 • Намалете яркостта на екраните от настройките, за да намалите количеството синя светлина;
 • Използвайте покрития за намаляване на отблясъците и антирефлекс , които също блокират синята светлина;
 • Подхранвайте очите с подходящите хранителни вещества, за да поддържате нормална зрителна функция. Всичко необходимо за очното здраве се съдържа в 100% натуралния продукт „Визиозон“.

КАК КОЛАГЕНЪТ ПОМАГА НА СТАВИТЕ?

Защо приемът на колагенови добавки е от изключително значение за здравето и дълголетието на ставите?

прочети още
10 НАЧИНА ДА СЪБУДИМ ИМУНИТЕТА

В сезона на грипа, вирусите и настинките имунната система на човек е поставена на изпит. Как да направим тялото ни по-устойчиво на вирусите? Може ли да подсилим организма без помощта на лекарствата?

прочети още
ПОДАРЕТЕ ЗДРАВЕ НА ОЧИТЕ СИ С 6 ПРИРОДНИ СЪСТАВКИ

„Визиозон“ съдържа всички важни за зрението ви ценни съставки, събрани в една уникална капсула. „Визиозон“ е всичко, от което се нуждаят вашите очи. Лесен за употреба и на достъпна цена. „Визиозон“  връща удоволствието от всичко, което винаги сте обичали да правите.

прочети още