Copyright © 2020. All Rights Reserved

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА БЕЗСЪНИЕ?

26 март 2021
КОИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА БЕЗСЪНИЕ?

Безсънието е често срещано разстройство на съня, което засяга милиони хора по света. Състои в трудно заспиване, многократни събуждания през нощта, прекалено ранно събуждане сутрин, чувство на умора след ставане от сън. Безсънието не само влияе на енергията ни през деня и настроението, но може да навреди на здравето, ефективността в работата, концентрацията и като цяло да влоши качеството на живот.

Колко часове сън са достатъчни, зависи от конкретния човек и неговия начин на живот, но повечето възрастни се нуждаят от 7-8 часа качествен сън на 24-часов период.

Безсънието може да е сам по себе си основен проблем или да е свързано с други медицински и психични състояния. Всеки човек в живота си е имал моменти на лош сън, но когато проблемът със съня се превърне в хроничен, вече трябва да се вземат мерки.

 

Какво най-често причинява разстройство на съня?

 

Стрес: проблеми в работата, загриженост за здравето или семейството, финансови тревоги, загуба на скъп човек, раздяла с любимия-всички те могат да поддържат ума активен през нощта, което затруднява заспиването.

 

Психични разстройства: тревожните и депресивни състояния, обсесивно-компулсивните разстройства също оказват голямо влияние на качеството на съня. Мрачните картини за съществуващи и несъществуващи проблеми ангажират съзнанието и пречат за отпускането и релаксацията.

 

Лоши навици за сън: липса на рутина и лягане по различно време; дрямка през деня; хранене, непосредствено преди лягане; неудобно легло и неподходяща среда за сън; стимулиращи дейности преди лягане  (използване на компютри, смартфони, телевизори, видео игри)-всички те могат да бъдат причина за трудно заспиване и лош сън.

 

Употреба на  алкохол, кофеин и никотин: кафе, чай, кола-това са все стимуланти, които насърчават бодърстването и пиенето им привечер ще попречи на добрия сън. Алкохолът може да ви помогне да заспите, но той предотвратява по-дълбоките фази на съня и често причинява събуждане посред нощ. Изследвания показват, че пушачите прекарват повече време в лек сън и по-малко време в дълбок сън, за разлика от непушачите.

 

Менопауза: по време на този период от живота, тялото на жената бавно спира да произвежда прогестерон и естроген. Променящият се баланс на хормоните, както и други промени, които обикновено се случват, могат да направят дамите по чувствителни към стреса, което повлиява и съня. Силните горещи вълни пък повишават телесната температура, водят до изпотяване и нерядко са причина за чести събуждания през нощта.

 

Прием на лекарства: приемът на някои медикаменти за алергии, сърдечно-съдови заболявания, депресия, проблеми с щитовидната жлеза, болеста на Паркинсон,  могат да предизвикат безсъние.

 

Медицински проблеми: някои състояния могат да попречат на качествения сън. Такива са например:

  • сънна апнея-при нея дишането прекъсва на моменти и това може да ви събуди многократно през нощта;
  • деменция-при нея човек може да е объркан и неспокоен преди лягане, което да попречи на заспиването;
  • болести, свързани с болка, която пречи на релаксацията (рак, атрит, хронични проблеми с гърба, фибромиалгия);
  • болести, свързани със сърбеж (псориазис, екзема);
  • болест на Паркинсон-хората с това заболяване са склонни да спят по-малко и да се събуждат по-често от други на подобна възраст.

 

Вече има нов изцяло натурален и безопасен начин за справяне с коварното безсъние.

Релаксзон“ е името на интелигентната разработка, която връща надеждите за пълноценен сън на милиони хора по света. „Релаксзон“ е под формата на разтвор, в който са вложени всички съставки, които подпомагат заспиването по физиологичен начин, без това до води до неприятни странични ефекти.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОЛЕТНАТА УМОРА

Широко разпространено е схващането, че винаги можем да получим всичко необходимо от храната, но това не винаги е напълно вярно. Често тялото ни „скрива“, че нещо му липсва и болестите, и състоянията, свързани с този недостиг, могат да се развият без видими симптоми. Едно от тези състояния е пролетната авитаминоза-нарушаване на нормалните жизнени процеси в организмам поради продължителното отсъствие на един или няколко витамина.

прочети още
КАФЕ НА ГЛАДНО СУТРИН ПРИЧИНЯВА СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ

Спазването на режим на хренене създава възможност за ритмична дейност на храносмилателните органи. Нередовното хранене през различно дълги интервали или пък редовното приемане на различни по количество храни довеждат до нарушаване на ритмиката на отделяне на храносмилателните сокове с произтичащите от това вредни последици.

прочети още
МНОГОБРОЙНИ ПРИЧИНИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МАСЛО ОТ ШЕА

В продължение на векове маслото от Шеа се използва не само като козметична съставка, но и  като лечебен мехлем при болки в ставите, мускулни болки, натъртвания и навяхвания.

прочети още
ЗАЩО ПОВЕЧЕТО ЖЕНИ НАПЪЛНЯВАТ ОКОЛО МЕНОПАУЗАТА?

Въпреки, че няма убедителни научни данни за това, че менопаузата влияе върху повишаването на килограмите, повечето жени в този период от живота си, започват да покачват теглото си. Как може да се предотврати наддаването на тегло около менопаузата?

прочети още