Copyright © 2023. All Rights Reserved

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОЛЕТНАТА УМОРА

9 април 2021
КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРОЛЕТНАТА УМОРА

С настъпване на пролетта човешкото тяло сякаш се събужда от зимен сън, засилват се обменните процеси и организмът трябва да възстанови отслабената през зимата имунна система. Това води до нужда от повече енергия и значително повишаване на ежедневните нужди от белтъчини, витамини и микроелементи, с която промяна организмът не винаги успява да се справи.

Широко разпространено е схващането, че винаги можем да получим всичко необходимо от храната, но това не винаги е напълно вярно. Често тялото ни „скрива“, че нещо му липсва и болестите, и състоянията, свързани с този недостиг, могат да се развият без видими симптоми. Едно от тези състояния е пролетната авитаминоза-нарушаване на нормалните жизнени процеси в организмам поради продължителното отсъствие на един или няколко витамина.

Какво ще е нивото на витамини в организма през пролетта се дължи до голяма степен на това каква храна е консумирана през зимния сезон. Но авитаминозата може да е причинена също от:

  • Прекарани грип, COVID-19 или други остри респираторни заболявания;
  • Изтощителни условия на работа и недостатъчно почивка;
  • Прекалено много стрес в ежедневието;
  • Консумиране на плодове и зеленчуци, съхранявани или транспортирани прекалено дълго време, което драстично намалява нивата на витамини в тях;
  • Изчерпването на витаминните резерви поради някакви промени, които се случват в тялото.

Тази авитаминоза, наричана често „пролетна умора“, предизвиква някои смущения в организма на човека-ленивост, сънливост, общо неразположение, загуба на апетит, постоянна умора, ниски енергийни нива, затруднена концентрация, намалена рабостоспособност, липса на мотивация, лесна раздразнителност, забавени рефлекси и др.

Ключовата стратегия за борба с пролетната умора е да се минимизира стресът, да се увеличи приемът на витамини и да се повишат вътрешните енергийни нива. 

Как може да постигнем всичко това?

  • Ако работата ви е натоварена, правете редовни почивки. Прекарвайте повече в занимателни дейности, отколкото в напрегнати.
  • Излизайте повече навън и си осигурете достатъчно физическа активност. Дори 15-минутно излагане на кожата на слънце може да достави на тялото достатъчно количество Витамин D за деня. Упражненията и слънчевите лъчи повишават нивата на енергия и допринасят за добро настроение;
  • Пийте достатъчно вода. Водата пречиства токсините и засилва метаболизма. Дехидратацията може да причини главоболие и умора.
  • Включете в менюто си повече продукти, богати на витамини. Изключително подходящи са ранните зеленуци: спанак, коприва, лапад; зеленчуковите сокове; яйцата, ядките, лещата и бобът, рибата, а белият хляб е добре да се замени с пълнозърнест.
  • Наспивайте се добре. Осигурявайте си качествен и достатъчно продължителен сън.

 

Ценният Витамини D може да си набавите от новия продукт „Витазон макс“, който с добавените в състава Цинк, Селен и Магнезий подпомага дейността на имунната система, предпазва клетките от оксидативен стрес и благоприятства поддържането на мускулите и нервната система в добро състояние.

 

 

КАК КОЛАГЕНЪТ ПОМАГА НА СТАВИТЕ?

Защо приемът на колагенови добавки е от изключително значение за здравето и дълголетието на ставите?

прочети още
10 НАЧИНА ДА СЪБУДИМ ИМУНИТЕТА

В сезона на грипа, вирусите и настинките имунната система на човек е поставена на изпит. Как да направим тялото ни по-устойчиво на вирусите? Може ли да подсилим организма без помощта на лекарствата?

прочети още
ПОДАРЕТЕ ЗДРАВЕ НА ОЧИТЕ СИ С 6 ПРИРОДНИ СЪСТАВКИ

„Визиозон“ съдържа всички важни за зрението ви ценни съставки, събрани в една уникална капсула. „Визиозон“ е всичко, от което се нуждаят вашите очи. Лесен за употреба и на достъпна цена. „Визиозон“  връща удоволствието от всичко, което винаги сте обичали да правите.

прочети още