Белтъчините (протеините) са основен градивен материал, от който се образуват различните клетки, тъкани и органи на човешкото тяло. Те съставляват 1/5 от човешкия организъм. В състава им влизат 20 различни аминокиселини, 8 от които са незаменими – не могат да се образуват и трябва ежедневно да постъпват с храната, в противен случай при недостиг може да се стигне до болестни състояния. Най-добър източник на аминокиселини за организма са продуктите от животински произход, а от растителен произход-соята и зрелият фасул.
Присъствието на животински белтъчини в храната обезпечава, от една страна постъпването на всички аминокиселини (заменими и незаменими) и от друга повишава усвояването на растителния белтък. Усвояемостта на растителните белтъчини е средно 70-75%. Когато се дават в комбинация с животински протеини, усвояемостта им нараства до 85%. Най-висока, разбира се, е усвояемостта на животинските белтъчини (95%), тъй като по своя състав, те са най-близо до човешкия белтък. Най-доброто съотношение между животинските и растителните бетъчини в храната на подрастващите е 60% за животинските и 40% за растителните, а за възрастните 50%:50%.
При недостатъчно количество протеини в храната се нарушава нормалната дейност на жлезите с вътрешна секреция, спира се развитието на младите организми и костната система може да остане недоразвита. Подобни промени се наблюдават във всички органи на човешкото тяло. Най-чувствителна обаче към белтъчен дефицит е нервната система. Доказано е, че при усилен умствен труд организмът се нуждае от значително повече белтъчини, отколкото при физически труд.
Белтъчините не могат да се натрупват в организма като резервни вещества, както това например може да стане с мазнините. Те или се включват в активната жива материя, или се разпадат, изгарят и остатъците им се изхвърлят навън (главно чрез урината).
Изгарящите в тялото белтъчини са източник на енергия за дейността на организма и всички излишни белтъчни вещества се използват като енергийни източници.
Когато в храната няма достатъчно количество въглехидрати или мазнини, се изгаря по-голямата част от поетите белтъчини. Това може да доведе до недостиг на протеини за градивните нужди на организма и за ензимните му процеси. Не са редки случаите, когато в стремежа си да отслабнат и да придобият по-финна линия на тялото, хората (особено жените) се лишават от храна и по-специално от въглехидрати. Но при това лишение се получава и протеинов глад, който води до заболяване на организма. Нормалният белтъчен обмен се посига само при определено съотношение между количеството на белтъчините и калоричността на храната.
Установено е, че най-малко 10% от калориите в храната на човека трябва да се осигурят за сметка на белтъка. Рационалното хранене на човека изисква процентът да бъде около 12-13, а при увеличено нервно напрежение дори 15%.
Потребността на организма от протеини се определя от възрастта и телесното тегло. В зряла възраст човек се нуждае от около 1-1,5 г белтъчини за килограм телесно тегло. Така човек, тежащ 70 кг. има нужа от 70-100 г белтъчини дневно. При увеличен енергоразход трябва да се увеличат и белтъчините в храната, за да се запази съотношението между калориите и белтъчините в нея (около 30-35 грама белтък на 1000 кКал, което прави около 13% белтъчни калории).
При децата потребността от белтъчини за 1 кг телесно тегло са по-високи. Колкото по-малко е детето, толкова нуждата от белтъчини е по-голяма, например кърмачетата се нуждаят от 3 г белтъчини на килограм телесно тегло. Увеличени са белтъчните потребности и при бременните – за изграждане и растеж на плода, а също и при кърмене-за производство на кърма.
Протеините се съдържат в почти всички продукти, но количеството им е различно. Ето защо не всеки хранителен продукт може да се приеме като източник на белтъчини. Добри източници са месото, хлябът, зърнени култури, до голяма степен и ядките. Зеленчуците и плодовете обикновено съдържат малко количество белтъчини, изключение правят зеленият грах, доматите, зелето и карфиолът.
Защо приемът на колагенови добавки е от изключително значение за здравето и дълголетието на ставите?
прочети ощеВ сезона на грипа, вирусите и настинките имунната система на човек е поставена на изпит. Как да направим тялото ни по-устойчиво на вирусите? Може ли да подсилим организма без помощта на лекарствата?
прочети още„Визиозон“ съдържа всички важни за зрението ви ценни съставки, събрани в една уникална капсула. „Визиозон“ е всичко, от което се нуждаят вашите очи. Лесен за употреба и на достъпна цена. „Визиозон“ връща удоволствието от всичко, което винаги сте обичали да правите.
прочети още